CM masak main campak-campak je..Tapi Alhamdulillah le menjadi..
Untuk hidangan 4 orang makan tau..kalau nak buat dalam kuantiti yang banyak pepandai la tambah bahan bagi sedap dengan tekak..kalau tak jadi kurang bahan.
Bahan-Bahan:
- 1/2 senduk minyak masak
- 5 ekor Ketam (udang ikut la nak letak berapa pun)
- 1 bungkus mee kuning, celur dengan air panas.(nak bg hilang bau kapur)
- 2 sudu besar sos cili
- 1 sudu besar sos tomato
- 8-10 tangkai cili kering, buang biji dan rebus kemudian kisar halus
- 5 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inchi halia ( halia ni bagus untuk kesihatan ..buang angin dalam badan)
- 1 sudu besar udang kering, rendam dalam air sehingga lembut (ini kalau tak bubuh ni kurang rasa kuah nya)
- 2 ketul ubi keledek
- 3 ketul ubi kentang
- bawang goreng (ini Alam beli je , ada dijual)
- 2 biji telur (dibelah 2)
Cara Masak :
- Bersihkan Ketam potong dua setiap seekor.(Jangan lupa buang hujung tajam-tajam kepit dan badan ketam tu tau!! )
- Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan kisar halus sehingga naik bau wangi .
- Masukkan bahan kisar dan kacau sehingga garing dan pecah minyak.
- Masukkan keledek dan kentang yang telah lenyek tadi dan diikuti air secukupnya. Air tu agak2 tau.., jangan kuah terlalu cair dan pekat.
- Masukkan sos cili dan sos tomato. Masak sehingga kuah mendidih.
- Kemudian masukkan ketam , dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
- Hidang ketam di atas mee dan sendukkan kuah dan taburkan dengan bahan hiasan.
No comments:
Post a Comment